inside banner maieutiki

Φυσιολογικός τοκετός

Αδιαμφισβήτητα ο φυσιολογικός τοκετός είναι από τις στιγμές «σταθμός» που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα!

Σε μία γυναίκα που γεννάει για πρώτη φορά ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, που μπορεί να φθάσουν τις 15 με 20. Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει στο παρελθόν είθισται να έχουν τοκετούς που ολοκληρώνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ένας φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε 3 στάδια:

1. Στάδιο διαστολής.

2. Στάδιο εξώθησης.

3. Στάδιο της υστεροτοκίας.

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια, με τη βοήθεια ενός έμπειρου μαιευτικού προσωπικού, ο τοκετός ολοκληρώνεται με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Πιο αναλυτικά:

Στάδιο διαστολής

Σ' αυτό το στάδιο η εγκυμονούσα είναι σε αναμονή να ανοίξει ο τράχηλος, για να περάσει το παιδί και να βγει από την μήτρα. Η αναμονή αυτή μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, κυρίως όταν μιλάμε για την πρώτη γέννα.

Από την άκρη της μήτρας, κοντά στη σάλπιγγα, ξεκινάει η συστολή και καταλήγει στον τράχηλο. Στη συνέχεια, ο τράχηλος με την πίεση της κεφαλής του εμβρύου και επειδή δεν έχει τις ίδιες μυϊκές ίνες με την υπόλοιπη μήτρα, δεν συστέλλεται αλλά ανοίγει παθητικά (διαστολή τραχήλου).

Σε'αυτό το στάδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό να σημειώνεται η ώρα που ξεκινάει μια συστολή, η διάρκεια της, καθώς και η ώρα που ξεκινάει η επόμενη συστολή, έτσι ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά τα λεπτά μεταξύ των συστολών (μεσοδιάστημα).

Οι φυσιολογικές συστολές γενικά έχουν μεσοδιάστημα 15-20 λεπτά και διαρκούν από 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Με την πάροδο των ωρών γίνονται πιο συχνές μέχρι να φτάσουν τα 5 λεπτά μεσοδιάστημα. Ο ενεργός τοκετός συνήθως χαρακτηρίζεται από έντονες συστολές που διαρκούν 45-60 δευτερόλεπτα και έχουν μεσοδιάστημα 3-4 λεπτά. Το στάδιο αυτό με τις συστολές ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας (10 εκατοστά), την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα (υστεροτοκία).

Στάδιο εξώθησης

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαστολή του τραχήλου, το παιδί εξέρχεται από τη μήτρα και από τη λεκάνη της γυναίκας. Χρονικά η διάρκεια είναι πολύ μικρότερη από το πρώτο στάδιο, δηλαδή μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και λίγες ώρες. Οι συστολές (ωδίνες) είναι η αιτία που προκαλεί ενοχλήσεις ή πόνους στην πλάτη ή χαμηλά στην κοιλιά αλλά βοηθούν και οι κοιλιακοί μύες της γυναίκας, με το να πιέζει δυνατά προς τα κάτω. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη αιμορραγία από τον κόλπο. Οι συστολές σταματούν με την αλλαγή θέσης ή χαλαρώνοντας καθώς ανάμεσα στις συσπάσεις δίνεται η ευκαιρία για μικρές ανάσες.

Υστεροτοκία

Το στάδιο της υστεροτοκίας, όπου είναι και το τελικό στάδιο ενός φυσιολογικού τοκετού, αρχίζει από την στιγμή που θα βγει το παιδί, μέχρι την στιγμή που θα βγει ο πλακούντας. Η χρονική διάρκεια είναι μικρότερη όλων των άλλων σταδίων.

Φυσιολογικός τοκετός και πόνος

Οι πόνοι κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού είναι αναπόφευκτοι, με ή χωρίς τη χρήση επισκληρίδιου. Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών πριν τη διαδικασία του τοκετού ενημερώνονται, πολλές φορές λανθασμένα, για το τι πρέπει να κάνουν κατά τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού για να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερους πόνους.

Η πιο σωστή και αποτελεσματική λύση, είναι η σωστή προετοιμασία καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η σωστή ενημέρωση από το έμπειρο μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Φυσιολογικός τοκετός με επισκληρίδιο αναισθησία

Όπως κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, έτσι και οι ωδίνες σε κάθε φυσιολογικό τοκετό είναι διαφορετικές.

Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μια ασφαλής μέθοδος για την ανακούφιση και την βοήθεια της ολοκλήρωσης ενός φυσιολογικού τοκετού;
Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι ο ασφαλέστερος τρόπος χαλάρωσης των μυών εφόσον πραγματοποιηθεί από έμπειρο αναισθησιολόγο. Χορηγείται μέσω καθετήρα και διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία πιθανή επιπλοκή της επισκληρίδιου μπορεί να θεωρηθεί η υπόταση. Συχνές παρενέργειες της επισκληρίδιου είναι η παράταση του τοκετού γιατί η έγκυος δεν νιώθει την ανάγκη να πιέσει.

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;

Είναι το ερώτημα που απασχολεί ανεξαιρέτως όλες τις γυναίκες που κυοφορούν.

Η επιλογή για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή είναι μια σύνθετη απόφαση που πρέπει να βασίζεται στην επιθυμία του ζεύγους, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να επιβάλλουν τον ένα ή τον άλλο τρόπο τοκετού. Θεωρούμε ότι εκτός εάν υπάρχει κάποια αντένδειξη, ο φυσιολογικός τοκετός θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για κάθε έγκυο γυναίκα.

Πότε όμως θεωρείται απαραίτητη η καισαρική τομή;

 

• Σχετική δυσαναλογία μεγέθους ή θέσης του εμβρύου σε συνδυασμό με την προωρότητα.

• Ισχιακή ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου.

• Πολύδυμη κύηση.

• Μεγάλη προωρότητα εμβρύου.

• Σοβαρού βαθμού ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.

• Αποκόλληση πλακούντα ή πρόπτωση ομφάλιου λώρου, αποτελούν ένδειξη για καισαρική τομή.

• Επιπωματικός - Διεισδυτικός Πλακούντας

Δείτε Περισσότερα

 • Προγεννητικός Έλεγχος

  Όπως αντιμετωπίζεται η εγκυμοσύνη ως μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και ο…

 • Θηλασμός

  Ο μητρικός θηλασμός είναι ο ιδανικότερος τρόπος σίτισης του νεογνού από την πρώτη κιόλας ημέρα!…

 • Φυσιολογικός τοκετός

  Αδιαμφισβήτητα ο φυσιολογικός τοκετός είναι από τις στιγμές «σταθμός» που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα!…

 • Παρακολούθηση εγκύου

  Η ιατρική παρακολούθηση εγκύου, είναι πλέον μια επιτακτική ανάγκη για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης,…

Κλείστε Ραντεβού

                                          Προγραμματίστε τώρα τα ραντεβού σας, καλώντας μας στο 210 61 78 200  -  694 84 30 005  ή συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα επικοινωνίας


Τηλέφωνα επικοινωνίας:
 210 61 78 200 & 6948 430 005
e-mail: info@nikosbardis.gr

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ακολουθήστε μας