inside banner gynekology

Τεστ Παπανικολάου

Tο Tεστ Παπανικολάου, γνωστό και ως Tεστ ΠΑΠ, αποτελεί την πλέον διαδεδομένη και εύκολη εξέταση για την ανίχνευση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας, που προκαλούνται από τον ιό HPV, ενώ είναι η σημαντικότερη εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το Τεστ ΠΑΠ είναι κυτταρολογική εξέταση και γίνεται με τη λήψη από γυναικολόγο και την εξέταση από κυτταρολόγο δείγματος κυττάρων από το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος του τραχήλου και τον κόλπο. Ανακαλύφθηκε το 1928 από τον Έλληνα βιολόγο Γεώργιο Παπανικολάου. Εκτός από το κλασικό Τεστ ΠΑΠ, εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει και το Τεστ ΠΑΠ Υγρής Φάσης. Το Τεστ ΠΑΠ Υγρής Φάσης είναι πιο αξιόπιστο από το κλασικό, ανιχνεύοντας σχεδόν το 85,¬88% των ανωμαλιών του τραχήλου.

 


Πώς γίνεται η λήψη του Τεστ Παπανικολάου;

Είναι μια απλή εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας η γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη στο απλό γυναικολογικό κρεβάτι που χρησιμοποιείται και στην απλή γυναικολογική εξέταση ή σε λίγες περιπτώσεις στην ειδική γυναικολογική καρέκλα. Ο γυναικολόγος με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα, εξετάζει τον κόλπο και τον τράχηλο και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας κι ενός εργαλείου με μαλακό βουρτσάκι, συλλέγει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο και τον κόλπο, τα οποία τοποθετεί επάνω σε μικρά γυάλινα «πλακάκια» (κλασικό Τεστ ΠΑΠ) ή σε μπουκαλάκια με ειδικό υγρό (Τεστ ΠΑΠ Υγρής Φάσης). Έπειτα, το δείγμα αποστέλλεται και ελέγχεται σχολαστικά στο μικροσκόπιο από κυτταρολόγους, για να εντοπιστούν πιθανές κυτταρικές ανωμαλίες.


Πονάει η εξέταση;

Το Τεστ ΠΑΠ είναι μία καθ’ όλα ανώδυνη εξέταση. Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση, ωστόσο κάποιες γυναίκες βιώνουν έναν ελαφρύ πόνο που διαρκεί μόνο μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου και που οφείλεται συνηθώς στο «άγχος» και την έλλειψη χαλάρωσης που σχετίζεται με τη γυναικολογική εξέταση.


Ποια είναι η κατάλληλη ημέρα για να κάνετε Τεστ ΠΑΠ;

Για μία γυναίκα με φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών, η καταλληλότερη στιγμή για να υποβληθεί σε Τεστ ΠΑΠ είναι κοντά στο μέσο του κύκλου, αν και μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άλλες φάσεις του κύκλου, με μόνη εξαίρεση τη φάση της εμμηνορρυσίας (περιόδου).


Πώς να προετοιμαστείτε;

Για να διασφαλίσετε ότι τα αποτελέσματα του τεστ θα είναι ακριβή, είναι σημαντικό να:

• Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για 2-3 ημέρες πριν την εξέταση, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιωθούν τα κύτταρα ή να προκληθούν μικροτραυματισμοί από τη σεξουαλική επαφή.

• Μη χρησιμοποιείτε ταμπόν, σπερματοκτόνα, αφρούς και ενδοκολπικές αλοιφές για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.

• Αποφύγετε την κολπική πλύση για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την εξέταση.


Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Η πρώτη φορά που πρέπει να επισκεφθεί μία γυναίκα τον γυναικολόγο για να υποβληθεί σε Τεστ ΠΑΠ είναι περίπου 12 μήνες μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή.

Ο καθιερωμένος χρόνος επανάληψης της εξέτασης είναι μια φορά τον χρόνο για τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.

Μία γυναίκα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης για αρκετά χρόνια, είναι σεξουαλικώς ενεργή, διατηρεί σταθερό σύντροφο και δεν είχε ποτέ παθολογικό Τεστ ΠΑΠ στο παρελθόν, μπορεί να υποβάλλεται σε εξέταση μία φορά τη διετία.

Στην περίπτωση που μία γυναίκα δεν είναι πλέον σεξουαλικώς ενεργή και βρίσκεται ήδη αρκετά χρόνια στην εμμηνόπαυση, δηλαδή είναι περίπου στην ηλικία των 75 ετών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλεται σε Τεστ ΠΑΠ.

Τέλος, οι γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωσθεί με κάποια δυσπλασία του τραχήλου σε προηγούμενο Τεστ Παπανικολάου, πρέπει να ελέγχονται περίπου κάθε 6 μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους.


Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Τεστ ΠΑΠ;

Το Τεστ ΠΑΠ είναι τόσο μεγάλης σημασίας, γιατί έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι η κύρια εξέταση που μαζί με την κολποσκόπηση μπορεί να εντοπίσει προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις, οι οποίες με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά.

Μην ξεχνάτε ότι ο τακτικός έλεγχος είναι το καλύτερο μέσο καταπολέμησης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας!

Δείτε Περισσότερα

 • Ενδομητρίωση

  Η ενδομητρίωση είναι μία γυναικολογική πάθηση, κατά την οποία ιστός που φυσιολογικά θα έπρεπε να…

 • Ινομυώματα μήτρας

  Τα ινομυώματα (ή λειομυώματα) αποτελούν καλοήθεις όγκους του μυϊκού χιτώνα του τοιχώματος της μήτρας (μυομήτριο).…

 • Πόνοι σεξουαλικής επαφής

  Το σεξ αποτελεί απόλαυση για κάθε ζευγάρι, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική-συναισθηματική. Τι συμβαίνει…

 • Πόνοι περιόδου

  Οι πόνοι της περιόδου, γνωστοί και ως δυσμηνόρροια, είναι ίσως το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα που…

Κλείστε Ραντεβού

                                          Προγραμματίστε τώρα τα ραντεβού σας, καλώντας μας στο 210 61 78 200  -  694 84 30 005  ή συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα επικοινωνίας


Τηλέφωνα επικοινωνίας:
 210 61 78 200 & 6948 430 005
e-mail: info@nikosbardis.gr

 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ακολουθήστε μας